Talianske pekárske umenie v Krupine

20190330_140949

V dňoch 29.3-31.3.2019 sme na SOŠOaS Krupina privítali odborníkov z Talianska, ktorí prišli školiť žiakov, MOV a učiteľov odborných potravinárskych predmetov škôl BBSK a podnikateľov.

Záštitu nad vzdelávaním prevzali Rozvojová agentúraBanskobystrického samosprávneho kraja, n. o.,

Štátny inštitút odborného vzdelávania Bratislava.

Organizátorom vzdelávania bola Stredná odborná škola obchodu a služieb Krupina.

Svoje vedomosti nám počas trojdňového vzdelávania odovzdával majster pekárskeho umenia Mário Maurizi. Počas workshopu sme mali možnosť preniknúť do tajov talianskych špecialít a získať nové poznatky z pekárstva a cukrárstva. Ako ovplyvňuje kvalitná múka pekárske a cukrárske výrobky od prednášal zástupca talianskeho mlynu Farchioni, Paolo Montalto. Dielne Strednej odbornej školy v Krupine sa premenili na výrobňu talianskeho kvalitného pečiva, pieklo sa z talianskej múky. O tom, že upiecť Colombu - veľkonočné talianske pečivo vôbec nie je jednoduché sme sa presvedčili, keď tento výrobok, majster pekár pripravoval dva dni, pokiaľ ho dal piecť. Mali sme možnosť vidieť a ochutnať mnohé ďalšie výrobky ako sú Jozefovské koláčiky, castagnole, frappe a taliansku Pizzu. Ku všetkým výrobkom účastníci vzdelávania získali receptúru ako aj drobné darčeky od usporiadateľov a prednášajúcich. Všetci účastníci workshopu v piatok navštívili Bzovskú pekáreň, ktorá sa nachádza v meste Krupina. Je modernou pekárskou prevádzkou vybudovanou a spustenou do prevádzky v roku 2014. Celou výrobou nás sprevádzala pani konateľka firmy Ing. Zuzana Molnárová, za čo jej aj touto cestou vyslovujem poďakovanie. V sobotu  večer sme spríjemnili účastníkom návštevou vinohradníckej oblasť Stará Hora pri obci Sebechleby, kde nás privítala v krásnom sebechlebskom kroji Miss Sebechleby - Katarína Kaufmanova. Prekvapením pre hostí bolo aj to , že sme pre nich pripravili okrem ochutnávky regionálnych vín aj kroje, ktoré si s radosťou obliekli a fotili sa v nich. Celý Workshop sa ukončil v nedeľu v priestoroch cukrárne Študentský sen. Obyvateľom mesta Krupina, sme ponúkli talianske výrobky vo verejnej ochutnávke o ktorú bol veľký záujem.

Návšteva pánov Mária Mauriziho a Paola Montalta, je pokračovaním projektu Erasmus +. Minulý rok pedagogickí zamestnanci navštívili Umbriu a Rím. Spoznávali taliansku kuchyňu, ako aj potravinárske prevádzky, workshopom získali ďalšie poznatky a zručnosti. Verím, že workshop prinesie ovocie v podobe nových kompetencií, ktoré zúčastneným pedagogickým zamestnancom pomôžu v odbornom vzdelávaní žiakov.

                                                                                    Mgr. Anna Borbuliaková, riaditeľka SOŠOaS Krupina

Priložené fotografie