V rámci Erazmus+ som
sa zúčastnil odbornej stáže vo večnom meste Talianska v Ríme. Ako študent
študijného odboru obchodná akadémia som bol pridelený na recepcii hotela,
a tak som mal skvelú príležitosť otestovať nadobudnuté poznatky a
zručnosti zo školy priamo v praxi. Práca recepčného bola veľmi prínosná z pohľadu
kariéry a osobného rastu. Naučil som pracovné činnosti recepčného ako
check-in a check-out hostí, spracovanie a finalizácia rezervácií
a ich archivácia, objednávanie taxíkov a sprievod hosťov po hoteli.
Stáž z pohľadu osobného rastu mi pomohla osamostatniť sa, zlepšila moje
komunikačné schopnosti a to najdôležitejšie – pomohla mi
s toleranciou inakosti.
Milan
Stehlík
Hotel "Casa Tra
Noi", v ktorom sme počas našej stáže v Taliansku boli ubytovaní, má
viacero miestností na usporiadanie konferencií a meetingov, ďalej sa tu
nachádza bar, reštaurácia a terasy. Hotel má taktiež aj 2 kaplnky. Ponúkajú tu
príjemné ubytovanie pre rodiny, skupiny, turistov alebo podnikateľov na
pracovných cestách. Veľkým plus bolo, že tento hotel sa nachádza neďaleko
nádherného námestia Piazza San Pietro. V rámci tejto úžasnej stáže som sa
naučila toho dosť veľa, či už sa to týka povinností a úloh práce recepčného v
hoteli alebo rozvíjaniu svojich osobných zručností.
Jemima
Maggs
Dňa 9.10 sme boli pozrieť
štvorhviezdičkový hotel Forum v historickej časti Ríma. Hotel bol otvorený v
roku 1962, vznikol na mieste bývalého kláštora v srdci Cisárskych fór. To je
krásny 4 hviezdičkový hotel s historickými prvkami. Ako prvé sme boli pozrieť
terasu na ktorej sme videli Rím ako na dlani. Postupne sme spoznali priestory
hotela. Sprievodkyňa nám ukázala najkrajšie izby hotela v ktorých sme mohli
vidieť výhľad na historické centrum mesta. Tento hotel navštívili aj známe
osobnosti ako napríklad Dalajlama, Liz Taylor, Jacky Kennedy, Alain Delon a
mnohí iní. Ďalším výnimočným dňom bola návšteva Talianského parlamentu, ktorý
nám zabezpečila naša sprievodkyňa Drahuša Kresanová. Parlament sa nachádza
v historickej budove, ktorá je rozdelená na niekoľko častí. Najväčší
zážitok sme mali z prehliadky zasadacej miestnosti, v ktorej politici
rokujú a hlasujú o nových zákonoch Talianska.
Paulína Lukáčová
Táto prax mi dala nové
skúsenosti s možnosťou poznať nových a zaujímavých ľudí a ich taliansku
kultúru a náturu. V rámci začlenenia do práce som zistila, ako je
dôležité ovládať cudzí jazyk. Voľné dni sme využili na prehliadku
a spoznávanie mesta. Jedným z nich bol Anjelský hrad, ktorýzačal stavať v roku 130 n. l.
cisár Hadriánako mauzóleum a dokončil ho v roku 139 n. l. Antónius Pius. Celá kruhová stavba stojaca na kvadratickej základni
bola obložená mramorom. V 6. storočídostal hrad svoje dnešné meno. Počas morovej epidémie kráčal sprievod na čele, ktorého
šiel pápež Gregor Veľký. Tomu sa pred mauzóleom zjavil archanjel
Michal,na základe tohoto zjavenia dal pápež
postaviť sochu anjela na vrchol mauzólea. V stredoveku ju prebudovali na
opevnené predmostie s hradbami a krytou chodbou k Vatikánu. S hradom tvorí jeden celok aj most cez rieku Tiber.V priebehu voľných dní sme
navštívili ďalšie pamiatky ako napríklad Koloseum, Španielske schody,Forum Romanum, Piazza Venesia, Vatikán.
Martina Kružliaková
Na stáži sme začali
pracovať 5. októbra. Boli sme rozdelení do dvoch podnikov. Janka s Viktóriou pracovali
v pekárskom podniku s názvom Maurizi. Podnik bol rozdelený na
predajnú a výrobnú časť. V predajnej časti sa ponúkala káva, rôzne
druhy sladkého pečiva, mäsové a syrové produkty, a v najväčšej
miere pekárske výrobky a pizza. Viktória mala možnosť vyskúšať si pracovnú
pozíciu čašníka. Vo výrobnej časti sa pieklo čerstvé pečivo, pizza rôznych
druhov, biela pizza, a jednohubky, ktoré sa pripravovali k večernému
posedeniu. Zaujímavosťou pre nás boli zeleninové slané torty. Väčšina výroby
bola zameraná na kysnuté a lístkové cestá. Novinkou pre nás bolo vínové
pečivo, výroba cornetta a mandľové pečivo a spracovanie lineckého
cesta rôznych tvarov. Vo výrobnej časti sa pripravovali aj obedy, ktoré
pozostávali z rôznych druhov cestovín, mäsa a zeleniny. Zo stáže
odchádzame plný odborných skúseností a zážitkov.
Janka
Piatrovová a Viktória Relichová
Druhým podnikom bola reštaurácia Papa Rex, kde pracovali Jakub a Barbora. Reštaurácia je typicky talianska, ktorú navštevujú hlavne zahraniční turisti. Reštaurácia ponúkala rôzne druhy cestovín, špeciality z plodov mora, čerstvých hríbov a sladkých dezertov. Mohli sme si vyskúšať stolovanie a obsluhu návštevníkov. Mali sme možnosť ochutnať z rôznych druhov talianskych jedál. Túto stáž hodnotíme ako veľmi prínosnú pre náš profesijný a osobnostný rozvoj.
Jakub Hlodálek a Barbora Lalíková
Priložené fotografie