Začiatkom apríla 2018 sme začali organizovať mobility pedagogických zamestnancov školy.
Podľa odborného zamerania a záujmu vycestovali 7 pedagogickí zamestnanci školy so zameraním na potravinársku výrobu, strojárstvo a obchod a služby na služobnú cestu do Talianska.
Týždňovú pracovnú stáž v termíne od 02/07/2018 do 06/07/2018 realizovali v regióne Umbria. Počas stáže sa oboznamovali so systémom výučby odborných predmetov v miestnych školách - navštívili hotelovú akadémiu v meste Spoleto, ktorá má dlhodobú históriu a pripravuje odborníkov do služieb v gastronómii. V regióne navštívili miestnych podnikateľov a ich rodinné firmy. Pekáreň v mestečku Foligno, kde sme si mohli vyskúšať pečenie chleba v tradičnej peci vykurovanej drevom, ochutnať miestne špeciality a dozvedeli sme sa aj receptúry k regionálnym výrobkom. V meste Perudža sme navštívili výrobcu čokolády a zmrzliny. Krásnym didaktickým výkladom majiteľa čokoládovne, sme sa dozvedeli o výrobe praliniek, ale aj o hrdosti na svoju firmu s dlhoročnou tradíciou.
Návšteva ďalšieho podnikateľa, ktorý vlastní olivový mlyn pri meste Spoleto a vyhľadáva miestnu hubu, vzácnu hľuzovku. Tu sme znovu mali možnosť ochutnať jeho produkty, a zistiť ako chutí táto vzácna huba a kvalitný olivový olej. Návšteva rodinného vinárstva Azienda Agraria - SCACCIADIAVOLI spojená s didaktickým výkladom prípravy kvalitných vín a ich degustáciou s podrobným somelierskym kurzom k hodnoteným vínam. Mobilita pokračovala návštevou strojárskych podnikov, spoznávaním marketingu a manažmentu miestneho hotela, turistický manažment a marketing v Assisi, tradičnú gastronómie regiónu. Počas pracovnej cesty sme zistili, že súdržnosť malých podnikateľov v regióne je na vysokej úrovni, vzájomne využívajú v procese výroby produkty z regiónu Ubmrie, sú hrdí na svoje výrobky, ktoré vyhlasujú za najkvalitnejšie a svoju prácu berú ako dôležitú súčasť svojich predkov, príspevok k jeho rozvoju Talianska.
V súčasnosti účastníci hodnotia svoje pôsobenie na jednotlivých mobilitách, svoje poznatky z mobility zapracujú do učebných materiálov podľa jednotlivých učebných a študijných odborov akreditovaných na škole.
Na prelome septembra a októbra škola vyšle 8 žiakov z odborov autoopravár – mechanik, cukrár, cukrár – kuchár, so sprevádzajúcou osobou taktiež do mesta Spoleto. Výber žiakov sa už uskutočnil, na konci školského roka. Účastníci mobility v septembri začnú intenzívnu jazykovú a kultúrnu prípravu.
Ďakujeme, že môžeme aj prostredníctvom grantov z EÚ zlepšovať kvalitu vzdelávania na našej škole.
Mgr. Anna Borbuliaková, riaditeľka SOŠOaS Krupina
Priložené fotografie