Mliečne výrobky

20230613_083523_

Dňa 13. a 14. júna sme sa na odbornom výcviku učili vyrábať mliečne výrobky syr a kefír. Na úvod sme si povedali informácie o samotnom mlieku, pozreli sme si edukačné video o výrobe syra a spravili si aj anketu, ktorý mliečny výrobok nám chutí najviac. Potom sme sa pustili do samotnej výroby. Postup syra je jednoduchý. Do hrnca sme naliali 3l mlieka, ktoré sme zohrali na 35°C. Následne sme pridali 2ml syridla. Keď sa nám syr začal odliepať od hrnca, pokrájali sme ho na konci, počkali pol hodinu kým nám spadne na dno hrnca. Potom sme už iba oddelili srvátku od syra. Syr sme zabalili do plátienka a prebytočnú srvátku sme nechali odtiecť.

Kefír postup – Do misky sme naliali pol litra mlieka, zohrali sme ho na 20°C, pridali sme do neho opláchnuté kefírové zrná a pomiešali sme to. Teraz už len treba čakať 12-24 hodín kým bude kefír hotový, ale občas ho treba premiešať.

Syr sa nám vydaril, len sme si ho viac prisolili pre lepšiu chuť. Kefír sa nám žiaľ nepodarilo ochutnať. S vyrobeným syrom sme sa podelili aj s našimi učiteľmi. Veríme, že im chutil.  

 

David Petráš, Daniela Szabová (III.P)

Priložené fotografie