Danubius Gastro 2014

Medzinárodný veľtrh gastronómie a hotelierstvaod profesionálneho prístrojového vybavenia, cez nábytok, potraviny, nápoje, až po obalové materiály, obchody a reklamu. Vystavovatelia domáci ako aj zahraničný ponúkajú ochutnávky národných kulinárskych i nápojových špecialít. Danúbius Gastro je každoročným sviatkom všetkých profesionálov ako aj laikov, priaznivcov dobrého jedla, zákuskov a nápojov. Okrem potešenia zmyslov prináša i množstvo nových užitočných informácií. Neodmysliteľnou súčasťou Danúbius Gastro sú sprievodné podujatia,ktoré porovnávajú zručnosticukrárov, pekárov, kuchárov, barmanov, baristov a someliérov.Tento rok prebiehal už8. ročník medzinárodnej súťaže o najlepší Bratislavský rožok, 15. ročník súťažnej výstavy - Poézia v gastronómii a súťaže na živo DANUBIUS GASTRO CUP 2014 – v kategóriách cukrár junior a senior.

Veľtrh dňa 30.1.2014 slávnostne otvoril minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek, za prítomnosti prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča, zástupcov odborných profesijných združení a ďalších hostí.

Tak ako každý rok aj tento rok sa zapojila do súťaží aj Stredná odborná škola z Krupiny. Žiaci z potravinárskych odborov sa zúčastnili súťaží, ktoré organizovali profesijné zväzy.

8. ročník medzinárodnej súťaže o najlepší Bratislavský rožok a najlepšie umelecké dielo na tému „Fašiangy“získali súťažiace žiačky z II.P Veronika Kroščenová a Miroslava Tomášová, cenu Cechu pekárov a cukrárov východného Slovenska.

15. ročník súťaže Poézia v gastronómii:

-          V kategóri cukrár junior získala žiačka III.C Lucia Vicianová, za umelecké dielo z názvom „KRISAŘ“ striebornú medailu2. miesto

-          V tej istej kategórii získal žiak III.C Norbert Darida, za čokoládové mini dezerty, striebornú medailu2 .miesto

V súťaži Danúbius Cup 2014súťaž na živo, príprava dezertu na výstavisku pred hodnotiacou porotou:

-          Kategória cukrár junior: žiačka Martina Kováčová zIII.C, získala za dezert s názvom „Gaštanový sen“ zlatú medailu1. miesto

-          Kategória cukrár senior: Michal Končekabsolvent našej školy, získal za čokoládový dezert striebornú medailu 2. miesto

Všetkým súťažiacim blahoželám a úprimne ďakujem .

Dosiahnuté výsledky sú dôkazom toho, že naša škola pripravuje svojich žiakov kvalitne a právom patrí v príprave cukrárov medzi najlepšie na Slovensku.

 

Výstavy Danubius Gastro 2014 sa zúčastnili aj vybratí žiaci školy, ktorí v piatok ráno spoločne nastúpili do autobusu a vybrali sa v ústrety zážitkom. Ich cesta viedla najskôr do Rakúska, kde v

Kittsee vo výrobni čokolád, rodinnej firme Hauswirth, ktorá je svojimi výrobkami známa aj v Amerike, v Austrálií a po celej Európe, absolvovali exkurziu. Kvalitnými a najmä chutnými výrobkami sa mohli ponúknuť v podnikovej predajni a aj si zakúpiť výrobky. Žiaci ochutnávali a získavali nové poznatky o sladkých dobrotách. Správne naladení pokračovali na výstavisko v Inchebe, tu získavali poznatky z gastronómie, a cestovného ruchu. Exkurziu spojenú s výletom, zakončili v nákupnom centre a spokojní šťastne pricestovali do Krupiny.

Za prípravu žiakov a reprezentáciu ďakujem svojím pedagogickým zamestnancom a žiakom školy.

 

Mgr. Anna Borbuliaková, riaditeľka školy