5 PROFIL ABSOLVENTA UČEBNÉHO ODBORU 2982 F POTRAVINÁRSKA VÝROBA
Názov a adresa školy | Stredná odborná škola OBCHODU A SLUŽIEB, M. R. Štefánika 8, 963 01 Krupina |
Názov ŠkVP | Pracovník v potravinárstve |
Kód a názov ŠVP | 29 Potravinárstvo |
Kód a názov učebného odboru | 2982 Fpotravinárska výroba(schválený MŠVVaŠ SR dňa 15. januára 2013 pod číslom 2013-762/1735:1-925 s účinnosťou od 1. septembra 2013 začínajúc prvým ročníkom) |
Jazyk | slovenský |
Stupeň vzdelania | nižšie stredné odborné vzdelanie – ISCED 2C |
Dĺžka štúdia | 2 roky |
Forma štúdia | Denná |
Celková charakteristika absolventa
Absolventi učebného odboru 2982 F Potravinárska výroba sú spôsobilí plnohodnotne sa zapojiť do sociálneho, kultúrneho a hospodárskeho života spoločnosti a ako kvalifikovaná pracovná sila majú predpoklady uplatniť sa na trhu práce. Štúdium odboru, špeciálne prispôsobeného potrebám žiakov, im umožní získať také osobnostné, vedomostné a odborné spôsobilosti, ktoré sú nevyhnutné na to, aby sa stali adaptabilnou a integrovanou súčasťou spoločnosti. Sú schopní vykonávať jednoduché odborné a pomocné práce v celom odvetví potravinárskej výroby. Ovládajú príslušné pracovné postupy, jednoduchú obsluhu a nastavovanie strojov a základné práce v potravinárskej výrobe. Pri práci využívajú základné znalosti z oblasti surovín, pomocných materiálov a prídavných látok a vedia pracovať s ohľadom na ich vlastnosti a na ochranu životného prostredia. Pracovné úlohy zabezpečujú so súčasným hospodárnym využívaním surovín, materiálov a energií pri dodržiavaní hygieny, bezpečnosti práce a ochrane pred požiarom. Ovládajú základné zručnosti pri práci s osobným počítačom, internetom a vedia získavať informácie vo vzťahu k odboru štúdia. Ďalší rozvoj absolventov je možný vzdelávaním v príbuznom učebnom odbore, vykonaním záverečnej skúšky a získaním výučného listu. Spôsobilosti v oblasti osobnostného rozvoja charakterizujú absolventa ako človeka s vedomím vlastnej identity, adekvátnym sebavedomím a primerane rozvinutými komunikatívnymi a sociálno-interakčnými schopnosťami, v oblasti práce, sociálneho a osobného života ako iniciatívneho a zodpovedného, schopného kooperovať s inými ľuďmi, prispôsobovať sa meniacim sa spoločenským a pracovným podmienkam a dostatočne motivovaného na celoživotné vzdelávanie v zmysle osvojovania si nových vedomosti a aktívneho vyhľadávania nových možnosti sebarealizácie. Na to je absolvent vybavený adekvátnymi poznatkami, vedomosťami, zručnosťami.
Po absolvovaní vzdelávacieho programu absolvent disponujestanovenými kľúčovými a odbornými kompetenciami.
Kľúčové kompetencie
Absolvent má:
- zdôvodňovať svoje názory, konania a rozhodnutia,
- identifikovať priame a nepriame dôsledky svojej činnosti,
- vybrať si správne rozhodnutie a cieľ z rôznych možností,
- vysvetliť svoje životné plány, záujmy a predsavzatia,
- popísať svoje ľudské práva, popísať svoje povinnosti, záujmy, obmedzenia a potreby,
- zdôvodňovať svoje argumenty, riešenia, potreby, práva, povinnosti a konanie
- má potrebnú slovnú zásobu a vyjadrovaciu schopnosť rozumieť bežnému a odbornému ústnemu a písomnému prejavu druhých,
- spracovávať bežné administratívne písomnosti a pracovné dokumenty,
- používať odbornú terminológiu a symboliku,
- vyjadrovať sa a vystupovať v súlade so zásadami kultúry prejavu a správania sa,
- využívať svoje vedomosti pri riešení bežných problémových situácií,
- ovládať prácu s príručkami, učebnicami, odborným textom a primerane ich interpretovať,
- ovládať užívateľské operácie na počítači na úrovni spotrebiteľa a vnímať digitálnu gramotnosť ako východisko pre celoživotné vzdelávanie,
- rozvíjať svoju tvorivosť.
Absolvent má:
- vyjadrovať sa v štátnom, materinskom jazyku v písomnej a hovorenej forme,
- riešiť ľahšie matematické príklady a rôzne situácie,
- identifikovať, vyhľadávať, triediť a spracovať jednoduché informácie,
- pracovať s elektronickou poštou.
Absolvent má:
- prejaviť empatiu a sebareflexiu,
- vyjadriť svoje pocity a korigovať negativitu,
- pozitívne motivovať seba a druhých,
- ovplyvňovať ľudí (prehováranie, presvedčovanie),
- stanoviť priority cieľov,
- prezentovať svoje myšlienky, návrhy a postoje,
- diskutovať a pozorne počúvať druhých,
- spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi,
- určovať vážne nedostatky a kvality vo vlastnom učení, pracovných výkonoch a osobnostnom raste,
- predkladať vlastné návrhy na zlepšenie práce, bez zaujatosti posudzovať návrhy druhých,
- prispievať k vytváraniu ústretových medziľudských vzťahov, predchádzať osobným konfliktom.
Odborné kompetencie
Absolvent má:
- charakterizovať základné druhy potravinárskych surovín a pomocných látok,
- popísať príslušné nástroje, náradie, stroje a zariadenia,
- definovať základnú podstatu výrobného procesu,
- definovať sanitačné opatrenia na pracovisku,
- definovať zásady hygieny a bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci,
- opísať svoje možnosti uplatnenia sa na trhu práce a svojho osobnostného a kariérneho rozvoja,
- opísať základné pravidlá plánovania a hospodárenia s peniazmi,
- vysvetliť postup pri reklamácii chybného tovaru.
Absolvent vie:
- pripraviť pracovisko,
- pracovať so surovinami a materiálmi,
- voliť správne pracovné postupy,
- používať príslušné nástroje, náradia, stroje a zariadenia,
- uskutočňovať práce v expedícii,
- uskutočniť jednoduchú sanitáciu príslušných strojov,
- správne odkladať a ukladať výrobky, nástroje a náradie,
- vykonávať sanitačné opatrenia na pracovisku,
- dodržiavať zásady hygieny, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, protipožiarnej ochrany.
Absolvent sa vyznačuje:
- schopnosťou pracovať samostatne aj v skupine pracovníkov,
- dodržiavaním osobnej hygieny,
- schopnosťou počúvať,
- osvojovaním nových vedomosti a zručnosti,
- schopnosťou adaptovať sa na nové podmienky,
- uplatňovaním sebapoznávania a sebakontroly,
- spoľahlivosťou, presnosťou, sebadisciplínou.
Ukončovanie štúdia:
2-ročný učebný odbor je určený žiakom, ktorí nedokončili základnú školu.
Štúdium je orientované na praktické vyučovanie – týždenne sú štyri dni praktického vyučovania a jeden deň teoretického vyučovania.
Učebný plán
2982 Fpotravinárska výroba(začínajúc 1. ročníkom od 1. 9.2013)
Poskytnutý stupeň vzdelania: | nižšie stredné odborné vzdelanie ISCED 2C |
Dĺžka a forma vzdelávania: | 2 roky, denné štúdium |
Cieľové zložky vzdelávania | Počet týždenných vyučovacích hodín vo vzdelávacom programe podľa ŠVP | Celkový počet hodín za štúdium |
Všeobecné vzdelávanie | 5 | 157,5 |
Odborné vzdelávanie | 50 | 1575 |
Disponibilné hodiny | 5 | 157,5 |
CELKOM | 60 | 1890 |
Kategórie a názvy vzdelávacích oblastí, vyučovacie predmety | Počet týždenných vyučovacích hodín vo vzdelávacom programe v ročníku | Celkový počet hodín za štúdium | ||
1. | 2. | Spolu | ||
Všeobecné vzdelávanie | 4 | 3 | 7 | 220,5 |
Jazyk a komunikácia | 1 | 1 | 2 | 63 |
· slovenský jazyk a literatúra | 1 | 1 | 2 |
|
Človek a hodnoty | 1 |
| 1 | 31,5 |
· etická výchova / náboženská výchova | 1 |
| 1 |
|
Človek a spoločnosť |
| 1 | 1 | 31,5 |
· občianska náuka |
| 1 | 1 |
|
Matematika a práca s informáciami | 1 | 1 | 2 | 63 |
· matematika | 1 | 1 | 2 |
|
Zdravie a pohyb | 1 |
| 1 | 31,5 |
· telesná a športová výchova | 1 |
| 1 |
|
Odborné vzdelávanie | 26 | 27 | 53 | 1669,5 |
Teoretické vzdelávanie | 2 | 3 | 5 | 157,5 |
· potravinárska výroba | 2 | 2 | 4 |
|
· úvod do sveta práce |
| 1 | 1 |
|
Praktická príprava | 24 | 24 | 48 | 1512 |
· odborný výcvik | 24 | 24 | 48 |
|
SPOLU | 30 | 30 | 60 | 1890 |
Účelové kurzy / učivo |
|
|
|
|
Kurz pohybových aktivít v prírode | 5 dní (min. 15 h) |
|
|
|
Kurz na ochranu života a zdravia |
| 3 dni po 6 h (5 dní internátne) |
|
|
Účelové cvičenia(ochrana života a zdravia) | 6 h za rok (v teréne) | 6 h za rok (v teréne) |
|
|
Záverečná skúška |
| 5 dní |
|
|
Kompletný ŠkVP nájdete v sekcii "NA STIAHNUTIE"