GASTRO CUP 2011
Veľtrh Danubius Gastro
privítal kulinárskych majstrov
i talentovaných študentov
V dňoch 20.1.- 23.1.2011 sa v priestoroch Incheby Expo Bratislava uskutočnil 18. ročník tradičného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro. Počas štyroch dní sa na celkovej ploche 34 000 m² prezentovalo 702 vystavovateľov, ktorí pricestovali z 24 krajín. Správny gastronomický veľtrh sa nezaobíde bez sprievodných programov, pri ktorých verejnosť môže obdivovať nevšedné zručnosti majstrov gastronómie. Na rôzne podujatia, ktoré sa konali súčasne s veľtrhom sa prišlo pozrieť 72 531 návštevníkov. Jednou z najatraktívnejších sprievodných akcií bol určite 12. ročník národnej prehliadky kuchárskeho a cukrárskeho umenia "Poézia v gastronómií", kde sa predstavili súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární a odborných škôl z celého Slovenska.
Aj žiaci a majsterky OV zo Strednej odbornej školy Krupina sa zapojili do tejto prehliadky a uspeli. V súťaži Poézia v Gastronómii majsterka OV Alena Kaufmanová získala striebornú medailu v seniorskej kategórii. Naša žiačka 3. ročníka učebného odboru cukrár Anna Fulajtárová získala zlatú medailu v juniorskej kategórii za dezerty, ktoré nazvala "Dámsky rozmar".
V cukrárskej Artistike sa predstavili svojimi výrobkami na tému "Poklady mora". V juniorskej kategórii Júlia Jambriškinová žiačka 2. ročníka nadstavbového štúdia získala striebornú medailu. v seniorskej kategórii Alena Kaufmanová, majsterka OV, s dielom ktoré nazvala " Správna voľba??" získala zlatú medailu a titul "Absolútny víťaz" vo svojej kategórii.
Dňa 21.1.2011 sa konalo Finále Gastro Junior 2010/2011 - Skills Slovakia - Nowaco Cup, Callebaut Cup 1. ročník celoštátnej súťaže žiakov hotelových akadémií a stredných škôl v odbore kuchár a cukrár, pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Organizátorom súťaže bol Klub mladých kuchárov a cukrárov, Klub cukrárov SZKC. V odbore cukrár po vyraďovacích kolách súťažilo sedemnásť súťažiacich zo škôl od Svidníka po Bratislavu. Našu školu reprezentoval Michal Konček žiak 1. ročníka študijného nadstavbového odboru potravinárstvo. V silnej konkurencii cukrárov obsadil pekné 3. miesto po SOŠ obchodu a služieb Púchov a Hotelovej akadémii Piešťany. "Bravoóó Michal", sme na teba hrdí.
V sobotu 22.1.2011 prebiehal prvý ročník "súťaže na živo", súťaž v odbore cukrár - kategória junior. Súťažiaci priamo pred porotou a divákmi v priestoroch výstavy museli vyrobiť dezerty, že to nebola ľahká vec sa presvedčila naša súťažiaca Veronika Ďurkovičová. V konkurencii svojich kolegov cukrárov obsadila druhé miesto a získala striebornú medailu za svoj kokosovo - čokoládový dezert. Organizátor bol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov.
5. Medzinárodná súťaž o "Najlepší bratislavský rožok" bola doplnená súťažami o "Najlepší pletený výrobok z kysnutého cesta" a "Najkrajšie umelecké dielo z karamelu". Súťažili družstvá z Českej republiky, Maďarska, Rakúska, Rumunska a zo Slovenska. Organizátorom bol Cech pekárov a cukrárov RZS. Našu školu reprezentovali Matej Štefko a Dominika Miterová, pripravovala ich Andrea Hroncová hlavná MOV. V silnej konkurencii sa neumiestnili, majú však skúsenosť z medzinárodnej súťaže a pekné zážitky z dní prežitých v našom hlavnom meste.
Za všetkými cenami stojí veľa práce žiakov, majsteriek OV a učiteľov odborných predmetov. Ak má byť súťažiaci úspešný musí do svojej práce vložiť kus svojho srdca, zručnosti a obetovať svoj voľný čas, mnohokrát len preto, že reprezentuje školu, mesto a kraj z ktorého pochádza. Sme naozaj hrdí na to, že máme ochotných žiakov , šikovné a odborne zdatné majsterky OV a učiteľov. Všetkým , ktorí sa podieľali na vzdelávaní týchto úspešných mladých ľudí patrí úprimné poďakovanie.
Ďakujeme.
Mgr. Anna Borbuliaková
riaditeľka SOŠ Krupina
Vytlačené z webovej stránky https://www.sosoaskrupina.sk/
Stránku vytvorilo r65 studio s.r.o., J.Mikulku 7, 963 01, Krupina, www.r65studio.sk / 0908 519 314.
Obsah generuje redakčný systém AdministriX.